Afbeelding 

Studiedag: Vrijwilligersinitiatieven die vluchtelingen ondersteunen met wonen

Op donderdag 13 juni stelt het Kenniscentrum Gezinswetenschappen de onderzoeksresultaten voor van het project 'Woonbegeleiding van vluchtelingen door vrijwilligers'. Vrijwilligers die woonondersteuning bieden aan erkende vluchtelingen, of iets willen opstarten, maar ook lokale besturen of organisaties die een vrijwilligerswerking willen opstarten om vluchtelingen te ondersteunen in wonen, zijn van harte uitgenodigd. Deelnemers ontvangen ook het draaiboek dat bestaande initiatieven ondersteunt en nieuwe initiatieven kan inspireren

Het exacte programma volgt binnenkort, maar er worden alvast praktische workshops aangeboden over:  

 • Samenhuizen met vluchtelingen:
  Er is veel interesse rond samenhuizen, ook met vluchtelingen. Maar voor veel burgers, ambtenaren en lokale besturen is de regelgeving niet duidelijk. In deze workshop wordt de regelgeving omtrent de ‘Melding Tijdelijk Wonen’ toegelicht.
 • (Tijdelijk) inzetten van leegstand:
  Hoe kan je als vrijwilligersinitiatief of lokaal bestuur leegstand tijdelijk invullen? Is sociaal beheersrecht een oplossing? In deze workshop wordt de regelgeving rond sociaal beheersrecht en bezetting ter bede toegelicht. We geven ook enkele inspirerende praktijkvoorbeelden die door leegstand in te zetten tijdelijk onderdak geven aan vluchtelingen.  
 • ­ Alles wat je moet weten over de nieuwe huurwetgeving:
  Er werden recent enkele veranderingen doorgevoerd in de Vlaamse huurwetgeving. Ook wat betreft de huursubsidie zijn er aanpassingen op til. Begeleid jij erkende vluchtelingen in hun zoektocht naar een huurwoning, of ondersteun je vrijwilligers die dit doen? Dankzij deze workshop ben je helemaal mee met de laatste wijzigingen.
 • Werving en ondersteuning van vrijwilligers:
  Hoe trek je als organisatie of vzw (nieuwe) vrijwilligers aan voor je werking? Hoe kan je er voor zorgen dat je een diverse groep vrijwilligers hebt? En hoe ondersteun je hen? In deze workshop krijg je enkele concrete handvaten aangereikt.
 • Inspirerende praktijken aan het woord:
  We laten enkele inspirerende initiatieven aan het woord die hun werking toelichten.

Wanneer: donderdag 13 juni, 9u tot 14u (inclusief lunch)

Waar: Herman Teirlinckgebouw, Havenlaan 88, 1000 Brussel (site Tour&Taxis)

 

Het volledige programma en de inschrijvingslink volgen begin mei.

 

Foto: Frank Rumpenhorst (dpa)
© picture alliance / dpa

Datum 
donderdag, 13 juni, 2019 - 09:00 tot 14:00
Organisatie 
Afbeelding 
Lore Robeyns
Contact 
Lore Robeyns

Telefoon: 02/240.68.40
E-mail: lore.robeyns@odisee.be
Locatie: Campus Schaarbeek, docentenlokaal

Louise D'Eer
Contact 
Louise D'Eer

© Kenniscentrum Gezinswetenschappen