Afbeelding 

Family Support: Ondersteuning van families geconfronteerd met gewelddadige radicalisering

Hoe kunnen ouders en familieleden die te maken krijgen met gewelddadige radicalisering, best ondersteund worden? Welke initiatieven zijn er al en wat kunnen we leren uit hun ervaringen?

Dit onderzoek bestaat uit twee luiken:

1. Mapping

De vraag naar (een beschrijving van) de praktijken, projecten en initiatieven omtrent de ondersteuning en begeleiding van families die worden geconfronteerd met gewelddadige radicalisering is groot. De Koning Boudewijnstichting heeft het kenniscentrum de opdracht gegeven om de projecten en activiteiten in kaart te brengen die in Brussel en Vlaanderen rond dit thema werken. Voor Franstalig België voert het CEDEM (Centre d’études de l’Ethnicité et des Migrations, Universiteit van Luik) deze opdracht uit. Deze mapping, in Nederlands en Frans, geeft voor alle regio's van het land een antwoord op "Wie doet wat?" inzake de steun aan families geconfronteerd met gewelddadige radicalisering.

>> Consulteer de mapping online

2. Praktijkgids

Op basis van deze 'mapping' maakten we een, eveneens tweetalige, gids uitbrengen van goede praktijken, als inspiratie voor veldactoren en andere geïnteresseerden.

3. Vorming en conferentie

Deze opdracht maakt deel uit van een breder project van de Koning Boudewijnstichting waarbinnen ook een vorming is gepland, en een internationale eindconferentie in februari 2019. Ook aan de organisatie hiervan zullen we een bijdrage leveren.

Save the date! 

De slotconferentie is gepland op donderdag 7 februari in Brussel.

Onderzoekster: Kim Lecoyer

Looptijd: 15/04/2017 – 31/03/2019

Beeld: campagnebeeld van de Opvoedingslijn die ook vragen beantwoordt van ouders die verontrust zijn over de mogelijke radicalisering van hun kinderen.

Afbeelding 
Contact 
Kim Lecoyer

Telefoon: 02/240.68.40
E-mail: kim.lecoyer@odisee.be
Locatie: Campus Schaarbeek

© Kenniscentrum Gezinswetenschappen