Afbeelding 

Stevig uit de startblokken - Coachingprogramma voor startende volwassen studenten

European Social Fund (ESF) - Levenslang leren in het hoger onderwijs: coachingprogramma ter ondersteuning van startende volwassen studenten

i.s.m. Groep Intro & Ostfalia Hochschule für angewandte Wissenschaften

Dankzij een internationaal project konden we een coachingprogramma ontwikkelen voor startende volwassen studenten (25 jaar of ouder) met de bedoeling de kans op een succesvol hoger onderwijstraject te maximaliseren en zodoende bij te dragen aan de Europese doelstellingen inzake levenslang leren. Door studenten beter voor te bereiden, meer zelfvertrouwen te geven en zelfredzamer te maken, willen we ook een vlotte doorstroom naar de arbeidsmarkt bevorderen. Samen met internationale en nationale partners ontwikkelden we een 2-daags coachingprogramma. Dit wordt ondertussen na twee succesvolle edities opnieuw herhaald.

Twee dinsdagen coaching met tips en tools om jouw opleiding vol zelfvertrouwen te starten (en af te werken)!

Je overweegt om als volwassene opnieuw te gaan studeren? Proficiat: met de opleiding Gezinswetenschappen kies je voor een boeiende en leerrijke nieuwe uitdaging! Iemand die recent afstudeerde, omschreef zijn eerste jaar in deze opleiding als ‘een tsunami aan ervaringen’. Anderen spreken over een ‘mijlpaal’ en een ‘kantelmoment’… 
Voor vele starters is het eerste jaar ook een grote stap in het onbekende. Het is heel begrijpelijk dat de start van deze opleiding je wat onzeker maakt. Studeren loopt inderdaad niet altijd van een leien dakje, zeker niet als je je studie combineert met een job en/of een gezin...

Goed begonnen, half gewonnen
 
“Zeker een nuttig initiatief, dat al een deel onzekerheid heeft weggenomen. Top!"
“Zeer waardevol. Ik voel me hier best al thuis.”

Met Stevig uit de startblokken bieden we bij aanvang van de opleiding twee coachingdagen aan (eerste coachingdag op dinsdag 3 september en tweede coachingdag op dinsdag 1 oktober).  

We  gaan samen met medestudenten aan de slag om goed voorbereid en met meer zelfvertrouwen te starten aan de opleiding.

 Doelen stellen en hulpbronnen

 Je verkent:

> jouw verwachtingen en twijfels
> wie in jouw omgeving jou kan helpen (wat jouw omgeving voor jou kan betekenen)
> welke diensten jou kunnen helpen binnen de opleiding
> jouw eigen ervaringen als hulpbron
> … en leert tegelijk medestudenten beter kennen

 Sociale, emotionele en mentale kracht/weerbaarheid

 Je leert:

> omgaan met stress
> feedback geven en ontvangen
> oplossingsgericht omgaan met hindernissen
> uit ervaringen van tweedejaarsstudenten
> … en werkt zo aan zelfzorg en veerkracht

Twijfel je nog?

De inzichten en oefeningen zijn niet enkel nuttig in de opleiding, maar ook daarbuiten: op professioneel vlak, in je persoonlijke leven, in je vrijwilligerswerk of je vereniging, … Heb je nog vragen of is er iets onduidelijk: twijfel niet om ons te contacteren.

Praktisch:

  • Twee coachingdagen aan het begin van de opleiding Gezinswetenschappen
    • dinsdag 3 september
    • dinsdag 1 oktober
  • Voor wie?
    • Voor alle studenten die in 2019-2020 de eerste studiefase van de opleiding Gezinswetenschappen volgen in het traject voor volwassenen.
  • Interesse?

 

Agenda 'Stevig uit de startblokken'

We ontwikkelden ook een ’Stevig uit de startblokken studie-agenda - boordevol tips & tricks’. De agenda is opgebouwd rond sketchnotes van Jo Robberechts van Groep Intro, die de methodieken en oefeningen uit het coachingprogramma creatief en visueel weergeven. Het resultaat is een speels vormgegeven 'buddy' die studenten het hele jaar door helpt om het studeren zo vlot mogelijk te laten verlopen.
In september 2018 en 2019 kregen alle eerstejaarsstudenten Gezinswetenschappen deze agenda.

Projectpartners

Groep Intro
Groep INTRO Vzw is een organisatie voor vorming, onderwijs, opleiding, trajectbegeleiding, jobcoaching, werkervaring en sociale economie. De organisatie stelt zich als doel mensen die moeilijk hun weg vinden in onze samenleving te ondersteunen in het verwerven en versterken van hun competenties. O.a. dankzij hun expertise in ervaringsgericht leren via groepscoaching en –trajecten leveren ze een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling en begeleiding van het coachingprogramma en de train-de-trainer.
Meer info: https://www.groepintro.be/

Ostfalia Hochschule für angewandte Wissenschaften (Campus Wolfsburg)
De faculteit gezondheidszorg van deze Duitse hogeschool richt zich met specifieke opleidingstrajecten ook op studenten die niet via de traditionele weg instromen in het hoger onderwijs. In een coachingprogramma bij aanvang van het eerste academiejaar werken ze o.a. aan digitale vaardigheden, communicatievaardigheden en het identificeren en mobiliseren van hulpbronnen om de opleidingsloopbaan goed te starten. 
Meer info: http://blogs.sonia.de/ToPntS/

Volgende organisaties werkten mee aan de stuurgroep: Leerwinkel Brussel/Tracé; VIVO; federatie TKO.

Projectmedewerkers

 

Dit onderzoeksproject is mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Europees Sociaal Fonds (ESF) die voor dit project 252.000 euro uittrok.

Afbeelding 
Focus 
Alexandre Reynders
Contact 
Alexandre Reynders

Telefoon: 02/240.68.40
E-mail: alexandre.reynders@odisee.be
Locatie: Campus Schaarbeek

© Kenniscentrum Gezinswetenschappen