Opvoedingsondersteuning: wat verwachten ouders in Dilbeek?

De gemeente Dilbeek plant de start van een Huis van het Kind en wilde weten welk aanbod van opvoedingsondersteuning ouders vooral willen. 

HIG-onderzoekster Kristien Nys onderzocht dit in opdracht van de gemeente, samen met prof. dr Karla Van Leeuwen, verbonden aan de onderzoekseenheid Gezins- en Orthopedagogiek van de KULeuven.

Online bevraging
In samenwerking met de gemeente organiseerden we een online enquête; meer dan 100 Dilbeekse ouders vulden ze in.

Belangrijkste onderzoeksvragen:

  • Welke vragen en problemen ervaren ouders op vlak van opvoeding?
  • Weten ouders waar ze al dan niet terecht kunnen?
  • Wat verwachten of wensen ouders van opvoedingsondersteuning?

>> Klik door naar de presentatie van de belangrijkste resultaten

Terugkoppeling resultaten

Op dinsdag 27 september gingen we met Dilbeekse ouders, vrijwilligers en professionals aan de slag. We lichtten de bevindingen toe en lieten hen in rondetafelgesprekken mee nadenken over de uitdagingen voor het Dilbeekse Huis van het Kind. 

Dat leverde heel wat concrete voorstellen op. Niet alleen activiteiten en thema’s kwamen aan bod, ook bekendmakingsstrategieën, samenwerkingsmogelijkheden en participatie van ouders werden besproken. 

Voor de begeleiding van de tafelrondes konden we rekenen op een team van Dilbeekse beleidsmedewerkers en hulpverleners uit de Dilbeekse regio, een collega van de Odisee-opleiding Orthopedagogiek en medewerkers van het HIG.

Aanwezige ouders noemden het initiatief een boeiende en leerrijke avond. Voor de professionals was het een verrijking en tevens een mooi netwerk-moment.

 

Het volledige onderzoeksrapport kan u hier nalezen. De provincie Vlaams-Brabant zal de onderzoeksresultaten bij alle Vlaams-Brabantse Huizen van het kind verspreiden. 

 

Focus 
Kristien Nys
Contact 
Kristien Nys

Telefoon: 02/240.68.40
E-mail: kristien.nys@odisee.be
Locatie: Campus Schaarbeek

© Kenniscentrum Gezinswetenschappen