Afbeelding 
Sociaal schaduwwerk cover boek

Boekvoorstelling 'Sociaal schaduwwerk'

De opleiding Sociaal Werk van de Odisee hogeschool, het Kenniscentrum Welzijn, Wonen, Zorg en Politeia Uitgeverij nodigen u uit op de boekvoorstelling van ‘Sociaal schaduwwerk. Over informele spelers in het welzijnslandschap’.

Het boek neemt je mee langs een waaier van vaak onzichtbare sociaalwerkpraktijken. Hun speelruimte neemt zienderogen toe in een context van besparingen en vermarkting, van bureaucratisering en vermaatschappelijking.

De gaten die geslagen worden door formele organisaties of de overheid, worden zo goed als het kan gedicht door informele spelers op het terrein. Het boek werpt licht op deze informele spelers en hun toegankelijkheid, laagdrempeligheid en aansluiting bij de leefwereld van burgers, wat ervoor zorgt dat ze noden gericht en op maat van antwoord kunnen voorzien. Vaak met veel vrijwillige krachten, maar niet zomaar gestuwd door vrijwillige keuzes.  

Informele spelers doen onontbeerlijk ‘sociaal schaduwwerk’ dat mag belicht worden. Dit vormt de rode draad doorheen het boek en de boekvoorstelling. De sprekers gaan in op de vaak niet-erkende meerwaarde die informele spelers hebben in het welzijnslandschap, maar ook de specifieke benadering en praktijk die ze opzetten. De relaties met andere formele actoren in het welzijnslandschap worden uitgediept en de relatie met de overheid wordt belicht.

Programma 

14u00: Welkom en situering van het boek door Mieke Schrooten (redacteur van het boek)
14u10: Een inkijk door een ervaringsdeskundige in sociaal schaduwwerk door Daniel Alliët (priester in de Begijnhofkerk in Brussel en actief in talrijke Brusselse welzijnsinitiatieven)
14u30: Panelgesprek met Ismail Canturk (Averroes vzw & Straathoekwerk Stad Gent), Anima Eliano (Burgerplatform voor steun aan de vluchtelingen), Nadia Fadil (IMMRC - KU Leuven), Ivy Goutsmit (coördinator FMDO), Els Nolf (Kenniscentrum WWZ). Moderator: Pascal Debruyne (redacteur van het boek)
15u35: Afronding door Rebecca Thys (redacteur van het boek)
15u45: Receptie

Praktisch

  • Datum: donderdag 28 februari 2019 van 14u tot 16u30.
  • Plaats: Campus Schaarbeek
  • Prijs: 15 euro (inclusief het boek).
  • Medewerkers schrijven in met “gratis optie (auteurs)” en ontvangen meteen het boek er bovenop.
  • Inschrijven

 

Datum 
donderdag, 28 februari, 2019 - 14:00 tot 16:30
Organisatie 
Afbeelding 
Sociaal schaduwwerk cover boek

© Kenniscentrum Gezinswetenschappen