Afbeelding 

Broer of zus, de match van je leven. Boekvoorstelling & panelgesprek over differentiële opvoeding

Studievoormiddag 12 mei 2021

Op woensdagvoormiddag 12 mei stelden we n.a.v. de Internationale Dag van het Gezin onze nieuwe publicatie voor: ‘Broer of zus, de match van je leven. Fairness in siblingrelaties’. We organiseerden een panelgesprek over differentiële opvoeding en stelden de conclusies uit het boek voor.
 
Broers en zussen, kortweg 'siblings', dat zijn relaties voor het leven. Soms zijn ze de beste vrienden, soms komt er afstand in hun relatie, toch blijven ze voor altijd met elkaar verbonden. Siblings inspireren elkaar, zorgen voor elkaar en delen vaak (zorg)taken. Fairness is daarbij het sleutelwoord. Zowel ouders als siblings streven naar een faire relatie en zoeken naar een fair evenwicht. Maar hoe zit dat met ongelijke behandeling van siblings door hun ouders: een groot taboe? Is ongelijk altijd hetzelfde als unfair? En hoe kan beleid en hulpverlening de siblingrelatie beter ondersteunen, zeker als het wat moeilijker gaat?
 
Op de studievoormiddag hadden we het met een panel bestaande uit experten ter zake en hulpverleners over differentiële opvoeding. Ook werden de conclusies uit het boek gepresenteerd. Je kan de opnames van deze digitale studievoormiddag online herbekijken.
 
In het boek bespreken we siblingrelaties vanuit sociologisch, antropologisch, en pedagogisch perspectief, en zoomen we op verschillende thema’s in. Als siblings uit huis geplaatst worden, bijvoorbeeld, waarom kan dat niet vaker samen? Als je broer of zus aan suïcide denkt, wie zorgt er dan voor jou? Wat als je een erfelijke ziekte hebt en je alleen gered kan worden met de hulp van een sibling? Het zijn maar enkele voorbeelden van thema’s die siblings raken. Telkens vertrekken we van het perspectief van broers en zussen zelf, verwikkeld in de match van hun leven.  
 

Programma

9u30    Verwelkoming door Tanja Nuelant – studiegebieddirecteur Sociaal-agogisch Werk (Odisee)
9u35    Broer of zus: hoezo de match van je leven? Door Gianni Loosveldt – onderzoeker gezinsbeleid Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Odisee)
9u50    Expertenpanel over differentieel opvoeden, a.d.h.v. de documentaire ‘Echo’, over een nieuwsamengesteld gezin. Met:
  • prof. dr. Karla Van Leeuwen – hoogleraar gezins- en orthopedagogiek (KULeuven)
  • Ilse De Block - directeur VZW De Keerkring – Opvoedingslijn
  • dr. Philippe Noens - onderzoeker opvoeding(sondersteuning) Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Odisee)
  • dr. Tinneke Moyson - onderzoeker kwaliteit van leven van brussen (HoGent)
  • Moderator: Sjoukje Smedts
11u30   Fairness in siblingrelaties: conclusies, door Gianni Loosveldt – onderzoeker gezinsbeleid Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Odisee)
 

Praktisch

De studievoormiddag vond digitaal plaats.
Deelname was gratis. Het boek kan je apart bestellen.
 
 
Datum 
woensdag, 12 mei, 2021 - 09:30 tot 12:30
Organisatie 
Afbeelding 
Gianni Loosveldt
Contact 
Gianni Loosveldt

Telefoon: 02/240.68.40
E-mail: gianni.loosveldt@odisee.be
Locatie: Campus Schaarbeek

© Kenniscentrum Gezinswetenschappen