Afbeelding 

Lunchlezing 'Één in diversiteit - Zo zijn wij !'

De fototentoonstelling 'Één in diversiteit - Zo zijn wij !', door Jill Bertels, toont in tien portretten hoe divers de LGBTQI-gemeenschap is.

De tentoonstelling is een initiatief van de Regenboogambassadeurs. Zij komen op voor de belangen van oudere holebi's en transgenders en geven vormingen en lezingen in heel Vlaanderen over de leefwereld en noden van ouderen LGBTQI's.

Naar aanleiding van deze tentoonstelling komen ze ook op onze campus langs voor een lunchlezing.
 

Terug de kast in?

'Oudere holebi’s in het rusthuis gaan soms terug de kast in', kopten enkele kranten eerder dit jaar. Er zijn naar schatting 200.000 oudere holebi’s en transgenders in ons land. Een deel van hen woont in woonzorgcentra of komen in dienstencentra en dagcentra. Anderen zijn actief in seniorenverenigingen en wonen nog thuis. Vaak rust er nog een taboe op seksualiteit en intimiteit in de ouderensector. Holebi’s en transgenders durven niet altijd zichzelf te zijn en kruipen vaak opnieuw in de kast.

Zij waren jong in een periode waarin hun geaardheid onbespreekbaar was, waar ze een deel van zichzelf moesten verstoppen. Sommigen deden wel hun coming-out of ze leefden een bescheiden leven met hun partner. Ouderen willen zich thuisvoelen en niet uitgesloten worden door zorgverleners, andere bewoners of leden van hun vereniging. Daarom is het essentieel om in de ouderenzorg een cultuur te creëren die genderdiversiteit en seksuele oriëntatie aanvaardt.
 

'Wij zwijgen niet langer'

De Regenboogambassadeurs zijn een groep ervaringsdeskundige vrijwilligers die zich inzetten om een holebi- en transgendervriendelijk beleid in de professionele ouderenzorg en mantelzorg te bevorderen.

Zij ondersteunen zorgorganisaties, zorgteams, en senioren die opkomen voor een holebi- en transgendervriendelijk beleid in de ouderenzorg om te zorgen voor een veilige woonplek voor hen.

Ze organiseren infosessies voor studenten die morgen het kader zullen uitmaken in deze centra.
 

Iedereen is welkom!

Kom luisteren naar hun boeiende verhalen en stel ze al je vragen!
 

Praktisch:

  • Datum: donderdag 26 september, 12u45-13u45
  • Plaats: Campus Schaarbeek, zaal Zonnebloem
  • Deelname is gratis!
    • Breng je eigen lunch mee
    • Ter plaatse bieden we je graag gratis een drankje aan

 

Datum 
donderdag, 26 september, 2019 - 12:45 tot 13:45
Organisatie 
Afbeelding 
Doelgroep 

© Kenniscentrum Gezinswetenschappen