Afbeelding 
Sarah Avci - Palhik Mana vzw

Lunchlezing Moedertongen, door Sarah Avci

Vrouwen empoweren via storytelling, dat is het doel van 'Moedertongen', een project van leesbevordering dat Palhik Mana vzw heeft opgezet voor maatschappelijk kwetsbare vrouwen uit kansarme buurten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 

Het project is typerend voor de aanpak van Palhik Mana, dat via expressie en creatieve projecten werkt aan empowerment en zelfredzaamheid van vrouwen. Dit doen ze ook via de methodiek van 'terugspeeltheater'. In het kader van dat project vertellen de vrouwen levensverhalen aan elkaar; vervolgens spelen ze elkaars verhalen na aan elkaar. Dit gebeurt zonder script: het is improvisatietheater en de teksten worden niet uitgeschreven.

In het project 'Moedertongen' werden die verhalen juist wél op papier gezet. 'Voor dit traject met deze vrouwen vertrokken we van bestaande teksten', zegt Sarah Avci. 'We lazen die samen, in groep. We hebben ook een aantal van de auteurs ontmoet, waaronder Rachida Lamrabet en Birsen Taspinar. Vervolgens zijn de vrouwen aan de slag gegaan met hun eigen verhalen, op papier of via andere vormen van storytelling.'

Tijdens deze lunchlezing toont Sarah Avci, initiatiefneemster en coördinator van Palhik Mana vzw, ons hoe deze methodieken bijdragen tot gemeenschapsvorming en persoonlijke transformatie. 

Deelname is gratis. Je brengt zelf je lunch mee; koffie en frisdranken worden gratis aangeboden.

>> Bezoek ook de gelijknamige tentoonstelling, die van 20 februari tot 3 april 2019 op onze campus te zien is, en waarin je enkele resultaten kan zien van het creatieve proces van de deelnemers van 'Moedertongen'.

Datum 
dinsdag, 26 februari, 2019 - 12:45 tot 13:45
Organisatie 
Afbeelding 
Sarah Avci - Palhik Mana vzw
Doelgroep 

© Kenniscentrum Gezinswetenschappen