Afbeelding 

Onderwijs ontdekt SEN-SEO

Hoe ga je van het lezen van een boek en het volgen van vorming over de Schaal voor Emotionele Ontwikkeling (SEO) naar het toepassen ervan in je klas en school? Hoe neem je je collega’s, directie en ouders mee in dit verhaal?
Kortom: hoe begin je met SEO op school, of hoe hou je het denkkader vast als je er eenmaal mee begonnen bent? Deze en vele andere vragen stellen jij en talloze collega’s zich overal in Vlaanderen.
Vandaar, ook dit jaar, een dag over  implementatie, van en voor medewerkers van scholen uit heel Vlaanderen. 

Wat staat er op het programma?

Enkele pioniers nemen je mee in hun zoektocht/traject vol kleine en grote successen om EO op hun school binnen te brengen. Voor wie nog nooit iets volgde rond (de schaal) emotionele ontwikkeling (SEO) is er een kennismaking met het kader voorzien, en voor de meer ervaren mensen is er een verdiepende sessie voorzien. 

In de namiddag houden we een open space met tal van kleine en grotere workshops, materialen of thema’s die wij aanreiken of die jullie zelf inbrengen om met collega’s te bespreken.

Voor wie is deze dag bestemd?

Volgde je de basiscursus al, of ben je al met emotionele ontwikkeling aan de slag in jouw school? Dan mag je deze dag voor professionelen uit onderwijs écht niet missen!  Heb je alleen maar gehoord van sen-seo en emotionele ontwikkeling en ben je benieuwd? Ook dan kan je op deze dag je hartje ophalen met een speciale sessie voor beginners en heel wat leuke goede praktijken. Was je er vorige editie ook bij : niet gevreesd we hernemen de formule grotendeels, maar er zijn natuurlijk andere sprekers en goede praktijken. Nieuw deze editie is dat we ons ook richten naar leden van de ondersteuningsteams en medewerkers van clb's.  Tip: breng als dat kan ook je directie mee.

Een voorbeeld van de toepassing van SEO in de klas?

Door iemands emotionele ontwikkeling in kaart te brengen, kan je zijn gedrag soms beter begrijpen. Een goed zicht op de emotionele ontwikkeling van een leerling kan ons bijvoorbeeld leren dat diens 'pestgedrag' veeleer te zien is als aftasten, zoeken naar veiligheid en houvast. Of, dat aandacht vragen een heel normaal gedrag is voor je leerling in 'fase 2' van de EO-schaal - aangezien hij in die fase véél nabijheid nodig heeft

Datum 
donderdag, 21 maart, 2019 - 09:00 tot 16:00
Organisatie 
Afbeelding 

© Kenniscentrum Gezinswetenschappen