Afbeelding 
vzw Aditi

Seksualiteit en Handicap: lunchlezing en tentoonstelling

Mensen met een beperking worden makkelijk gezien als aseksuele wezens. Als zij toch seksuele gevoelens uiten, krijgen ze vaak te horen dat zij ‘problematisch gedrag’ stellen. Verzorgers vergeten dat deze mensen ook volwassenen zijn, met volwassen lichamen. Bovendien bevinden deze mensen zich vaak in een afhankelijkheidspositie; ze komen zonder assistentie niet of heel moeilijk tot intimiteit of seksualiteit. ‘Het is veelal de verzorger die bepaalt of deze personen seks mogen hebben of niet. Dat staat haaks op het zelfbeschikkingsrecht,’ zegt Steven De Weirdt van vzw Aditi. 

Deze organisatie biedt seksuele dienstverlening aan personen met een fysieke en mentale beperking, kwetsbare senioren en personen met een psychische kwetsbaarheid. Ze vertrekt vanuit de visie dat alle mensen seksuele noden, verlangens en behoeften hebben en ook het recht hebben om hun seksualiteit zelf in te vullen. 

De dienstverlening van Aditi heeft meer om het lijf dan louter seksuele handelingen. Veel van hun cliënten zijn vooral hongerig naar lichamelijk contact en menselijke warmte. Vaak zijn de enige aanrakingen die ze krijgen puur functioneel, bij het wassen of verzorgen. ‘We paren niet als dieren. Seks gaat ook om hechting, psychologische processen, warmte en respect.’ *

Aditi vzw, het expertisecentrum voor seksualiteit en intimiteitszorg voor mensen met een beperking en ouderen, wil seksualiteit voor deze kwetsbare groepen uit de taboesfeer halen, met vormingen, publicaties, lezingen en deze tentoonstelling. De kunsttentoonstelling bestaat uit een twintigtal foto’s van ondermeer de Franse kunstfotograaf Antoine D'Agata, enkele gedichten, cartoons en affiches met informatie.
 

 • Lunchlezing door Steven De Weirdt:
  • dinsdag 24 oktober 2017 van 12u40 tot 13u45 
  • Deelname is gratis maar vooraf inschrijven is noodzakelijk via info.schaarbeek@odisee.be
   Vermeld daarbij of u een broodje wil bestellen; dit betaalt u dan ter plaatse (2 euro)
 • Tentoonstelling:
  • Loopt van 4 oktober tot 1 december
  • Toegang is gratis.
Datum 
dinsdag, 24 oktober, 2017 - 12:45 tot 13:45
Organisatie 
Afbeelding 
vzw Aditi

© Kenniscentrum Gezinswetenschappen