Sensoa - Boekvoorstelling 'Buiten de lijnen'

Hoe beoordeel je seksueel gedrag van kinderen en jongeren? Maak je als begeleider andere overwegingen als een jonge pleger een lage intelligentie heeft? Of wanneer hij zelf eerder een slachtoffer van misbruik werd? Of zelf al misbruik pleegde? Als hij van origine Turks of Nederlands of Belg is, kijken we dan anders naar zijn gedrag? Gaan we jongens anders beoordelen dan meisjes?

Sensoa Vlaggensysteem voor kwetsbare kinderen en jongeren

Tijdens deze boekvoorstelling maak je kennis met ‘Buiten de Lijnen’. ‘Buiten de lijnen’ wil een antwoord bieden op vragen van professionals die werken met kwetsbare kinderen en jongeren. Het geeft handvatten om te reageren op seksueel (grensoverschrijdend) gedrag in situaties die omwille van het kind of de context complex zijn. Dit boek is een aanvulling op het handboek ‘Vlaggensysteem. Reageren op seksueel (grensoverschrijdend) gedrag van kinderen en jongeren (Frans & Franck, 2010 en 2014).

Beperking, trauma, gender en cultuur

In ‘Buiten de lijnen’ passen we de methodiek van het Vlaggensysteem (link is external) toe op de meer kwetsbaar geachte kinderen en jongeren, met name jongeren met een beperking of jongeren die seksueel trauma hebben meegemaakt. We letten op de ontwikkelingsaspecten ‘gender’ (sekse, seksuele oriëntatie en seksuele identiteit), ‘cultuur’ en de mate waarin die een invloed hebben op de seksuele ontwikkeling of op de verwachtingen en attitudes van professionals.

Buiten de lijnen is een co-productie van Sensoa, RugersWPF en Movisie.

Programma

Inleiding

Korte inleiding door Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Voorstelling 'Buiten de lijnen' door Erika Frans en Karen De Wilde (Sensoa)

Getuigenissen van professionals, vragen van deelnemers

Cathy De Feyter, seksuoloog en vormingswerker bij Vonx (link is external) praat over de toepassing van het Sensoa Vlaggensysteem bij mensen met een (verstandelijke) beperking.

Lieve Nevens en collega's van Sporen vzw vertellen hoe het Vlaggensysteem hen helpt om gezinnen te begeleiden.

Geert Taghon, coördinator in De Patio, forensische jeugdpsychiatrie Kortrijk vertelt over jongeren met een psychiatrische problematiek.

 

 

Datum 
woensdag, 27 april, 2016 - 10:00 tot 12:30
Organisatie 

© Kenniscentrum Gezinswetenschappen