Afbeelding 
ouderen met beperking

Studiedag: ouder worden met een verstandelijke beperking

Deze vorming richt zich tot leidinggevenden, staf- en vormingsmedewerkers van diensten en voorzieningen VAPH en ouderenzorg.

Op het programma:

Tijdens de voormiddag beluisteren we twee sprekers die ons inleiden in het thema 'ouder worden'.

  • Jul Geeroms, voorzitter Vlaamse Ouderenraad en voormalig algemeen secretaris OKRA laat ons met de lezing 'Ouder worden is als bergen beklimmen' stilstaan bij wat het betekent om ouder te worden. Is dit anders voor personen met een verstandelijke beperking ?
  • Manu Keirse is Prof.Dr.Em. klinische psychologie en auteur van bestsellers zoals 'Helpen bij verlies en verdriet'? Hij heeft het over de betekenis van volwaardig ouder worden en de regie van je leven zo veel en zo goed mogelijk zelf in handen kunnen hebben. We gaan na wat dit betekent voor personen met een verstandelijke beperking.

Na de middag kan je kennis maken met twee AGID-modules (e-learningtraing on line) tijdens een werkwinkel. Hierin leer je deze E-learning modules inhoudelijk en didactisch beter kennen.

Als sluitstuk vertelt Hugo Callens, stafmedewerker E-vormingswerk Socius en coördinator E-leren CVO Sociale School Heverlee hoe we een e-learning leeromgeving kunnen creëren in een organisatie, onder andere vertrekkend vanuit de zes modules.

 

Workshops:

1. Sociale netwerken en communicatie :Opbouwen en onderhouden van sociale netwerken en basisinformatie omtrent ondersteunende communicatie en communicatie in team.

2. Professionele zorgverlening : Hoe professionele zorgverlening aanbieden op maak van de cliënt?

3. Emotieregulatie voor zorgverleners : Hoe kan de medewerker voor zichzelf zorgen en hoe kan de organisatie voor de medewerker zorgen ter preventie van burn-out ?

4. Persoonlijke toekomstplanning : Het gebruik van een persoonlijk ontwikkelingsplan bij ouder worderden cliënten.

5. Het pathologisch verouderingsproces : Basisinformatie over ziektes die horen bij het normale en pathologische verouderingsproces.

6. Het verouderingsproces : Het verouderingsproces in een breder maatschappelijk kader geplaatst.

Datum 
dinsdag, 4 november, 2014 - 09:00 tot 17:00
Organisatie 
Afbeelding 
ouderen met beperking
Doelgroep 

© Kenniscentrum Gezinswetenschappen