Afbeelding 

Tentoonstelling 'Één in diversiteit - Zo zijn wij !'

De fototentoonstelling 'Één in diversiteit - Zo zijn wij !', door Jill Bertels, toont in tien portretten hoe divers de LGBTQI-gemeenschap is. 

De tentoonstelling is een initiatief van de Regenboogambassadeurs. Zij komen op voor de belangen van oudere holebi's en transgenders en geven vormingen en lezingen in heel Vlaanderen over de leefwereld en noden van ouderen LGBTQI's. Deze tentoonstelling toont holebi's en transgenders van verschillende leeftijden.

Steeds opnieuw uit de kast komen
“Wat we vaak vergeten is dat coming-out geen eenmalige gebeurtenis is", vertelt Johanna Pas, auteur en beheerder van boekhandel Kartonnen Dozen, in de inleiding van de brochure bij de tentoonstelling. "Telkens komen andere situaties waarin we steeds opnieuw moeten vertellen dat we afwijken van de norm: een andere job, de nieuwe buren, een groepsreis,... Hoe graag we het ook zouden willen, uit de kast komen is een werk van lange adem, zolang de samenleving het niet vanzelfsprekend vindt dat er ook andere mogelijkheden zijn dan mannetje/vrouwtje, zowel in relaties als in genders."

Tien portretten
Deze tentoonstelling toont hoe divers de LGBTQI-gemeenschap is, en hoe mooi ze is in haar diversiteit. Het is een hart onder de riem voor holebi- en transgender personen van alle leeftijden en een eyeopener voor mensen die misschien een eenzijdig beeld hadden van holebi’s en transgenders. Er hoort een brochure bij waarin je het verhaal leest van alle geportretteerde mensen.

Bea en Maggy bijvoorbeeld (die je hierbij op de foto ziet), die al van kindsbeen af wisten dat ze anders waren, maar pas na een lang leven conform de heteronormen, durfden kiezen voor de liefde, voor elkaar. Of Paul en Roger, beiden zeer actief in de LGBTQI-beweging, en met bijna een generatie tussen hen. En Aaron, die na een lange zoektocht besloten heeft dat moeten kiezen tussen m of v, verwarrend en beperkend is. 

"Moeten zwijgen over jezelf en wie je bent en bent geweest, is een hartverscheurende vorm van eenzaamheid die hopelijk geen enkele puber, volwassene of oudere ooit nog zal hoeven voelen," besluit Johanna Pas. Deze tentoonstelling kan daar zeker toe bijdragen. 

Praktisch
Data: van 19 augustus tem 2 oktober tijdens de kantooruren en op zaterdagen
Plaats: Odisee - campus Schaarbeek
Toegang is gratis
De brochure kan je voor 1 euro verkrijgen bij het onthaal.

Foto: portret van Bea en maggy, (c) Jill Bertels (niet bedoeld om verder te verspreiden)

Met de steun van Stuvo+ !

Datum 
maandag, 19 augustus, 2019 - 09:00 tot woensdag, 2 oktober, 2019 - 17:00
Organisatie 
Afbeelding 
Doelgroep 

© Kenniscentrum Gezinswetenschappen