Afbeelding 
campagnebeeld dag tegen armoede 2020

Week van de Armoede

Armoede is een onrecht!

Daarom organiseert het studiegebied SAW van Odisee elk jaar op 17 oktober, Werelddag van het verzet tegen Armoede, een dag van actie op Campus Schaarbeek, met workshops, wandelingen en debatten.

Dit jaar gaan we online en vragen we de hele week die voorafgaat aan 17 oktober aandacht voor de rechten van mensen die in armoede leven. 

 

Geen Dag maar een Week tegen Armoede

Van maandag 12/10 tot donderdag 15/10 geven we online toegang tot een boeiende, soms heel confronterende, film of documentaire;

De films op maandag en dinsdag zijn vrij toegankelijk.
Voor de films op woensdag en donderdag log je in met een code die je ontving via je docent.
Of vraag een code via een mailtje aan isabel.berckmans@odisee.be, ten laatste op de dag van de vertoning, voor 20u.

Op vrijdag 16/10 van 10 tot 12u sluiten we de week af met een online debat, met ervaringsdeskundigen welzijnswerkers en filmmakers.

 

Mis deze films niet:

Ma 12/10 PANO reportage I: Arm Vlaanderen (40'): vrij toegankelijk

In 2013 maakte Phara di Aguirre voor Panorama een beklijvende reportage over gezinnen met kinderen die onder de armoedegrens leven. Het leverde een sterke reportage op met uitspraken die blijven nazinderen, zoals Mika die opkeek tegen de eerste schooldag omdat klasgenootjes dan vertellen over al die mooie reizen die ze gemaakt hebben en hij enkel kan zeggen: "Ik ben gaan zwemmen." 
 

Di 13/10 PANO reportage II: Arm Vlaanderen, vijf jaar later (32'): vrij toegankelijk

Vijf jaar later zoekt Phara De Aguirre de gezinnen opnieuw op. Hoe is het met Mika, Akira, Sean en Jason? Een must om de twee documentaires te bekijken. Je voelt erg goed hoe armoede het dagelijks leven van de kinderen en jongeren bepaalt, soms is er perspectief, soms ook niet. 
 

Wo 14/10 Take good care of my baby – Kortfilm van Nicolaes Daenens (32'): enkel toegankelijk met code

Deze film kwam tot stand in samenwerking met Samenlevingsopbouw en kleinVerhaal vzw en speelt zich af in een sociale wijk in Oostende. De eigen verhalen van de bewoners werden verwerkt in het scenario. In de film kijk je binnen in het leven van een jonge moeder, die ondanks heel wat tegenslagen, een mooie toekomst wilt geven aan haar kinderen. Een warm verhaal zonder franjes, soms fragiel en pijnlijk, maar steeds hoopvol. 
 

Do 15/10 For Eunice – Kortfilm van Jaan Stevens (31'): enkel toegankelijk met code

Eunice en Tarma zijn zeven en negen jaar oud. Ze wonen in een appartement tussen de woontorens op de Antwerpse linkeroever. De betonnen speeltuin in de buurt blijkt al snel geen paradijs. Beledigingen en pesterijen maken deel uit van hun leven. Toen documentairemaker Jaan Stevens hen in Jeugduis 2050 ontmoette wist hij dat hij over de zusjes Amoah een film wou maken.
 

Volg het debat op vrijdag

>> Log in van vrijdag 16/10 van 10 tot 12u op ons Live Event

Panelleden:

  • Kris Dom: educatief medewerker bij Welzijnszorg Brussel
  • Marianne Vanderbremt: Welzijnszorg, ervaringsdeskundige 
  • Jaan Stevens: Afgestudeerd aan Ritcs als documentairemaker, maakte enkele sociaal geëngageerde films
  • Fatma Yildiz: gemeenteraadslid in Aalst sinds 2016 voor Groen werkt bij de federale overheid als bediende en als ervaringsdeskundige binnen het coördinatieteam maatschappelijke integratie; afgestudeerd in Gezinswetenschappen

 

Foto = campagnebeeld van de Werelddag van het verzet tegen Armoede 2020

Datum 
maandag, 12 oktober, 2020 - 17:00 tot vrijdag, 16 oktober, 2020 - 12:00
Organisatie 
Afbeelding 
campagnebeeld dag tegen armoede 2020
Gerd De Clerck
Contact 
Gerd De Clerck

Telefoon: 02/240.68.40
E-mail: gerd.declerck@odisee.be
Locatie: Campus Schaarbeek

© Kenniscentrum Gezinswetenschappen