
Intervisieprojecten: Persoonlijke netwerkversterking bij mensen in armoede
Het opzetten van een lerend netwerk is de kern van dit project. Drie organisaties, SAM vzw, Odisee en TAO vzw, slaan de handen in elkaar en realiseren elk met een unieke inbreng een meerwaarde voor dit project. We willen het leren rond het werkmodel ‘persoonlijke vriend’/‘duo-methodiek’ op verschillende manieren bevorderen.
Het resultaat zie je in de film 'Van buddy tot community'.
Lerend netwerk
In een lerend netwerk met veel aandacht voor praktijkontwikkeling is het van groot belang om een veilige leeromgeving te creëren voor de deelnemers. Dat kan in beperkte groepen en door mensen de mogelijkheid te geven om deel te nemen in duo’s per organisatie. De ervaring van SAM is dat dit best regionaal wordt georganiseerd, zodat de sessies goed bereikbaar zijn, de groepen klein, en de begeleiding actief en intens.
We kiezen voor drie regionale netwerken van negen à tien projecten. Die komen regionaal zes keer samen. De regionale samenkomsten worden aangevuld door drie nationale momenten: een startdag in 2019, een ‘halfweg’ dag in 2020 en een einddag in 2022.
Fasering van dit project:
In aanloop naar de internationale Dag van Verzet tegen Armoede op 17 oktober organiseert het studiegebeid Sociaal-Agogisch Werk (SAW) elk jaar een een actie- en reflectiedag over armoede. Dit jaar was dat op 14/10/22 op Campus Schaarbeek. Kristien Nys en Joris Van Puyenbroeck stelden het buddyproject voor aan de studenten.
Mensen in armoede hebben naast financiële zorgen ook vaak te maken met sociale isolatie. Heel wat buddywerkingen trachten daar iets aan te doen door een vrijwilliger te zoeken die een luisterend oor kan bieden. Maar zo’n buddywerking verankeren in de gewone dienstverlening is geen makkie, dat bleek al uit onze videoreportage.
In de workshop toonden Kristien en Joris filmfragmenten waarin mensen met een armoede-ervaring en buddywerkers vertellen wat buddywerk is, hoe ze omgaan met grenzen en wat voor hen ‘sterk duowerk’ is. Ze bespraken met de studenten wat hun rol daarin kan zijn als toekomstige professional.
Gerichte inbreng van de partners:
- Sam begeleidt alle lerende netwerken in functie van hun leerproces. Dit is idealiter een afwisseling tussen binnenbrengen van expertise, reflectie op het eigen project en confrontatie/uitwisseling met andere projecten en modellen.
- Odisee brengt zijn wetenschappelijke vaardigheden in door een verwerkte rapportage te verzorgen en te koppelen aan eerder onderzoek. Zij verwerken ook het leermateriaal dat in het project wordt gegenereerd. Zo zijn we van plan om gerichte vragen te stellen en reflectie-opdrachten te geven na elk lerend netwerk. Die zouden een soort portfolio kunnen opleveren voor elk project met het door hen gelopen leertraject. (op project/organisatieniveau. Het analyseren van dit materiaal zal inzichten opleveren voor projecten en organisaties als ze in de toekomst met buddies willen werken.
- TAO/ De Link zit mee aan tafel in een groot aantal van de lerende netwerken en brengt er het belevingsaspect van mensen in armoede binnen. Hoe kijken mensen in armoede naar deze projecten? Welke accenten leggen zij?
Kennisplein


Telefoon: 02/240.68.40
E-mail: joris.vanpuyenbroeck@odisee.be
Locatie: Campus Schaarbeek