Afbeelding 

Boekvoorstelling 'Jong met een hart voor familie'

Mijn droomouders...

 • '... zijn mijn ouders, als ik ouder word, zal ik hetzelfde doen als mijn ouders, maar dan beter.’
 • ‘Ik heb geen droomouders. Mijn ouders zijn niet perfect, maar ze hebben mij het belangrijkste getoond en doorgegeven: liefde!’
 • ‘De manier waarop mijn ouders ons hebben opgevoed, wil ik voortzetten. Dat betekent: respect hebben voor ouderen, voor andere religies en voor iedereen.’
 • ‘Als ouders zeggen “In mijn tijd …”, dan haal ik de schouders op en zeg “maar we leven nu niet meer in jouw tijd”. Dat maakt dus geen indruk.’ 
 • ‘Je kunt beter een knuffel krijgen dan een iPhone.’

Jongeren en hun gezin: dat klikt, als je ’t hun vraagt! Voor dit boek vroegen studenten Gezinswetenschappen aan tientallen jongeren hoe zij tegenover hun familie staan en welk gezin ze voor zichzelf dromen. Keer op keer blijkt hoe sterk jonge mensen zich engageren, voor hun gezin, maar ook voor hun omgeving. 

'Jong met een hart voor familievertrekt van het perspectief van de jongeren. Op basis van onderzoek en veel gesprekken met jongeren, soms ook met hun ouders, krijg je in dit boek een genuanceerd beeld van wat jongeren denken over gezin en familie. Het boek bestellen kan hier.

Jongeren hebben het laatste woord

Via focusgroepen lieten we honderd leerlingen uit Brusselse middelbare scholen aan het woord over de thema's uit het boek. Citaten van deze scholieren vind je doorheen het boek. 
Leerlingen van de Brusselse kunsthumaniora Sint-Lukas gaven hun creatieve visie over jongeren en gezinnen. Hun werk illustreert het boek en wordt ook tentoongesteld op onze campus.

Tijdens de boekvoorstelling praatten drie auteurs met drie jongeren, die elk een van hun ouders meebrengen, over opvoeding, idealen en toekomstdromen.

'Jong met een hart voor familie' brengt herkenbare verhalen van jongeren uit diverse gezinnen van vandaag. Geen probleem-, hang- of radicaliserende jongeren, maar gewone meisjes en jongens die de gezinnen van morgen zullen vormgeven.

Ontbijt met boek

Op vrijdag 4 december 2015 stelden we dit boek voor tijdens een ontbijt. Het was een gezellige ochtend waar jongeren het woord namen. 

Naast de koffiekoeken stonden op het menu:

 • Videoboodschap van Nozizwe Dube (voorzitter Vlaamse Jeugdraad), die de inleiding schreef van het boek
 • Gesprekken tussen auteurs, ouders en jongeren, gemodereerd door Sarah Joos, een medewerker van Jong & Van Zin, over drie thema’s die in het boek aan bod komen:
  • een jongerenvriendelijke woonomgeving en wat dat kan inhouden (Dirk Luyten)
  • opvoedidealen en hoe divers die kunnen zijn (Hans van Crombrugge)
  • de verhouding tussen generaties, thuis en op de werkvloer (Miet Timmers)
 • Reflecties op het boek door Bruno Vanobbergen (Vlaams kinderrechtencommissaris)
 • Opening van de tentoonstelling 'Jong met een hart voor familie' met werken van de leerlingen van de kunsthumaniora Sint-Lukas 

Je kan enkele reflecties uit het panelgesprek over diversiteit en opvoeding bekijken op YouTube.

Afbeelding 
Focus 

© Kenniscentrum Gezinswetenschappen