Afbeelding 
studenten gezinswetenschappen (m/v) met en zonder hoofddoek aan het werk tijdens examens

Campus Schaarbeek biedt stilzwijgend stille ruimte

Studenten komen naar de campus om bij te leren. Maar je bent niet enkel student, of docent. Ook tijdens een lesdag gaat je leven verder. Soms heb je behoefte aan een stil moment. Om een delicaat telefoontje te doen. Om te bidden of te mediteren. Of om… moedermelk af te kolven.

Niet storen

Wat het motief ook is – daar vragen we in principe niet naar: studenten en andere bezoekers van de campus kunnen op het onthaal vragen of er een lokaal beschikbaar is (en meestal is er wel ergens iets vrij tijdens de lespauzes) en een bordje ‘niet storen’ meenemen zodat ze zich eventjes kunnen terugtrekken.

Soms bieden we zelf een stille ruimte aan, bijvoorbeeld om studenten uit te nodigen om een rouwregister te tekenen of hun emoties te delen.

Leren en leven

We doen dit al vele jaren zo. Zolang een goede organisatie van de lessen prioriteit krijgt en iedereen respectvol omgaat met elkaar, stelt dit geen enkel probleem.

Of dit ‘actief pluralisme’ dan wel ‘respect voor elkaar’ of gewoon ‘pragmatisch’ heet, laten we in het midden.

Ons streven is in elk geval dat iedereen hier een klimaat vindt dat stimuleert om te leren, én waarin het goed is om leven.

 

Thema 
© Kenniscentrum Gezinswetenschappen