Afbeelding 
cover Libelle 36 met dossier moeders anno 2015

Moeders van nu willen de 'best mogelijke moeder' zijn

Jonge moeders anno 2015 hebben meer angsten dan hun eigen moeders dat vroeger deden en stellen steeds meer eisen. Dat blijkt uit een studie van het weekblad Libelle waaraan 1679 lezeressen deelnamen.

Zal je kroost later makkelijk werk vinden? Hoe zal de toestand van het klimaat evolueren? En hoe vriendelijk zal de samenleving in de toekomst al dan niet zijn. Het zijn slechts enkele van de vragen waar aanstaande en kersverse mama’s graag een antwoord op willen krijgen. Over al deze vragen leven moeders over het algemeen veel meer in angst dan vroeger.

Het onderzoek toont aan dat moeders anno 2015 'een goede mama zijn' combineren met een job, waarin ze natuurlijk ook goed willen zijn. Ruim 75 procent van de mama’s vindt een carrière die belangrijk, maar 63 procent van hen vindt de combinatie tussen een werk en een privéleven met kinderen erg stresserend.

Hier vrezen mama’s meer voor dan vroeger

  • Dat hun kinderen die geen werk vinden: vroeger 41 procent, vandaag 56 procent
  • Dat hun kinderen een lagere levensstandaard zullen hebben: Vroeger 17 procent, vandaag 29 procent
  • Dat hun kinderen in een gewelddadige samenleving terechtkomen: Vroeger 15 procent, vandaag 67 procent
  • Dat hun kinderen in een ontregeld klimaat moeten leven: Vroeger 2 procent, vandaag 20 procent

'De druk die ouders zichzelf zo opleggen, is torenhoog.'

Hans Van Crombrugge, huispedagoog van het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen, licht toe: 'Elke generatie die breekt met de voorgaande heeft het moeilijk. De jonge oma’s van nu waren de eerste vrouwen die werk en gezin combineerden. Ze worstelden met een pak schuldgevoelens. "Ben ik wel een goede moeder? Doe ik mijn kinderen niet tekort?” Maar terwijl twintig jaar geleden ‘goed moederschap’ nog werd afgemeten aan een gepaste balans tussen werk en gezin, is dat begrip nu veel minder grijpbaar geworden. Een ’goede moeder’ zijn, is vandaag niet meer genoeg. Iedereen wil ’de best mogelijke moeder’ zijn; iemand die haar kinderen biologisch verantwoord eten geeft en ergonomisch en pedagogisch verantwoord speelgoed. Die een waaier aan hobby’s aanbiedt en de sociale vaardigheden stimuleert.'

Hij pleit ervoor dat ouders opnieuw meer  op zichzelf leren vertrouwen: 'De meeste ouders voelen wel aan welke richting ze het beste uitgaan. Er is dus niets om aan te nemen dat onze intuïtie ons in de steek laat. We moeten er alleen naar durven luisteren.'

Dit dossier verscheen op 3 september 2015 in Libelle nr. 36; u vindt het volledige dossier hiernaast als pdf.

 

Afbeelding 
cover Libelle 36 met dossier moeders anno 2015
Focus 
Hans Van Crombrugge
Contact 
Hans Van Crombrugge

Telefoon: 02/240.68.40
E-mail: hans.vancrombrugge@odisee.be
Locatie: Campus Schaarbeek

© Kenniscentrum Gezinswetenschappen