Afbeelding 
Twee tieners luisteren naar muziek

Netwerkversterkend werken in de jeugdhulp. Perspectief van jongeren en opvoedingsverantwoordelijken

Het Decreet Integrale Jeugdhulp stelt vermaatschappelijking van zorg voorop. De inzet van niet-professionele netwerken van cliënten is een belangrijke hefboom. Daarom zetten enkele jeugdhulporganisaties een innovatief project op rond netwerkversterkend werken. De deelnemende voorzieningen rapporteerden hoe hun begeleiders daarmee omgingen. Lieven Fierens (opleiding Orthopedagogie) en Joris Van Puyenbroeck zochten uit hoe jongeren en gezinnen zo’n netwerkversterking ervaren.

Onderzoeksopzet

Deelnemende voorzieningen waren Tonuso vzw, Amber vzw en vzw Sporen. In opdracht van een samenwerkingsverband tussen hen hebben Joris Van Puyenbroeck en Lieven Fierens vanuit onafhankelijk onderzoeksperspectief een innovatief project rond netwerkversterkend werken in de jeugdhulp mee geëvalueerd. De onderzoekers deden een bevraging van het gebruikersperspectief, met name bij de kinderen/jongeren (12+) zelf en hun opvoedingsverantwoordelijken. Het criterium was dat de bevraagde cliënten door de drie hulpverlenende voorzieningen jeugdhulp op een innovatieve en netwerkversterkende wijze in de loop van 2014-2015 ondersteund werden.

In samenwerking met OSD Jongerenwelzijn Vlaams Brabant en Brussel

Looptijd onderzoek: 2015-2016

Resultaten

Je kan het evaluatieverslag van het onderzoek hier raadplegen. Daarnaast schreven de onderzoekers een artikel op Sociaal.Net over hun onderzoek.

Het onderzoek werd tevens voorgesteld op de verdiepingsdag vorming Jeugdhulp. De powerpoint kan je hier rechts downloaden.

© Kenniscentrum Gezinswetenschappen