Afbeelding 
Cover onderzoeksrapport 'Awel, ik ben in de war door de scheiding van mijn ouders'

Onderzoeksrapport 'Awel, ik ben in de war door de scheiding van mijn ouders'

Awel luistert naar alle kinderen en jongeren met een vraag, een verhaal en/of een probleem. Scheiding en wat daarna... is een thema dat zeer vaak terugkeert. Awel vroeg het Kenniscentrum Gezinswetenschappen om na te gaan wat kinderen concreet bezighoudt in deze voor hen zo moeilijk periode en waar ze sterker van worden.

Claire Wiewauters en Kathleen Emmery maakten, samen met een groep studenten uit het tweede jaar van de bachelor in de Gezinswetenschappen, een kwalitatieve analyse van 145 chat-gesprekken van kinderen en jongeren met Awel over de scheiding van hun ouders.

Drie onderzoeksvragen staan centraal:

 • Welke problemen halen kinderen en jongeren aan in de context van een scheiding of een nieuw samengesteld gezin?
 • Welke beschermende factoren halen kinderen en jongeren aan in de context van een scheiding of een nieuw samengesteld gezin?
 • Hoe gaan kinderen en jongeren om met de problemen die ze ervaren in de context van een scheiding of een nieuw samengesteld gezin?

De onderzoeksgroep

De kinderen en jongeren die in beeld komen in dit onderzoeksrapport maken duidelijk een moeizame aanpassing door. Ze worstelen met moeilijke gevoelens en vertonen signaalgedrag. Het zijn niet de kinderen en jongeren (75 à 80 %) die na een periode van aanpassing een nieuw evenwicht bereiken.

De problemen die kinderen en jongeren aanhalen bij Awel zijn zowel van praktische als emotionele/relationele aard. De verhalen maken wel steeds duidelijk dat het voor deze groep kinderen moeilijk en/of bijna onmogelijk is om binnen het spanningsveld van de verschillende, vaak strijdende belangen, een veilige en betrouwbare plek te vinden.

Kinderen en jongeren centraal

Dit onderzoek stelt de positie van kinderen en jongeren centraal en doet aanbevelingen aan ouders, hulpverlening, onderwijs en beleid.

Lotgenotencontact is van grote waarde voor deze kinderen en jongeren, maar ook gewoon gesprekspartners die (h)erkenning geeft aan de moeilijke positie van het kind en die in het contact met het kind de loyaliteit naar beide ouders respecteert.
Kinderen en jongeren een vangnet bieden wanneer ze een moeizame aanpassing na de scheiding doormaken, is volgens de onderzoeksters een taak voor ieder van ons, van beleidsmaker tot de buur om de hoek.

Je kan het volledige onderzoeksrapport hier aan de rechterkant downloaden.

Reacties en media-aandacht

 • In De Standaard verscheen op 21/01/2016 het artikel 'Bij scheiding moet ook kind bemiddeling kunnen vragen'
 • De Redactie publiceerde op 21/01/2016 het artikel 'Tieners van gescheiden ouders hebben vaak nood aan vangnet'
 • Claire Wiewauters werd op 21/01/2016 geïnterviewd voor Het Journaal
 • Het jeugdjournaal Karrewiet zond een reportage over de onderzoeksresultaten uit op 21/01/2016
 • Op 22/01/2016 verscheen online op Weliswaar het artikel 'Awel, ik ben in de war. Kinderen over de scheiding van hun ouders'
 • De Standaard publiceerde op 22/01/2016 het artikel 'Awel, ik ben in de war door de scheiding van mijn ouders'. MiesMagazine nam dit artikel over.
 • De krant Metro nam op 22/01/2016 het artikel 'Tieners van gescheiden ouders hebben nood aan vangnet' op. (Je vindt dit artikel bij de downloads aan de rechterkant.)
 • Claire Wiewauters nam in mei 2016 deel aan de Wetenschapsbattle. Ze won de preselectie in de provincie Antwerpen en behaalde brons op de Grote Finale met wetenschappers uit heel Vlaanderen. In Gazet Van Antwerpen verscheen een artikel over de voorronde.
© Kenniscentrum Gezinswetenschappen