Afbeelding 
Hans Van Crombrugge

Opinie Hans Van Crombrugge: Eenheid van het gezin?

De Standaard publiceerde op 30 augustus 2016 het opiniestuk 'Eenheid van het gezin? Dan toch niet altijd' van pedagoog en onderzoeker Hans Van Crombrugge. Aanleiding was de uitspraak van staatssecretaris voor asiel en migratie Theo Francken (NV-A) bij de uitwijzing van een zestienjarig meisje dat sinds ze 4 maanden was in België woont. De uitspraak van Francken luidde: "Het is jammer dat het kind in dit gezin het slachtoffer wordt van het onverantwoordelijke en onwettige gedrag van haar ouders."

>> Meer weten

Eigen kind eerst?

Van Crombrugge haalt in zijn opiniestuk deze denkwijze onderuit. "Tegen een kind dat hier haar vaderland gevonden heeft, zeggen we dat ze eerst en vooral kind van haar vader is, en dat zij naar haar vaders land moet meegaan. Een vader die zijn dochter zou meenemen naar zijn land van herkomst om het daar uit te huwelijken, beschouwen we daarentegen als een ontvoerder van zijn kind. Ouders die hun kinderen in de strijd mee naar Syrië willen meenemen, zouden we uit hun ouderlijke macht ontzetten. Tegen deze kinderen zeggen we niet dat ze slachtoffer zijn van foute beslissingen van hun ouders. Nee, deze kinderen willen we beschermen tegen hun ouders."

Hij vraagt zich ook af welke belangen de overheid dan blijkbaar relevanter vindt dan mensen- en kinderrechten.

"Als de overheid geloofwaardig wil zijn bij haar steeds weer beroepen op de rechten van de mens tegen religies en culturen en samenlevingen die andere waarden zouden aanhangen, dan moet ze zichzelf onder het gezag van deze rechten plaatsen. Als de overheid het echt meent met de rechten van het kind, dan zou deze alles moeten doen om ook de belangen van dit meisje te beschermen."

>> Lees hier het volledige opiniestuk

Afbeelding 
Hans Van Crombrugge
Focus 
Hans Van Crombrugge
Contact 
Hans Van Crombrugge

Telefoon: 02/240.68.40
E-mail: hans.vancrombrugge@odisee.be
Locatie: Campus Schaarbeek

© Kenniscentrum Gezinswetenschappen