Afbeelding 
Kleutermeisje maakt oefeningen op iPad

Ouders ondersteunen in een digitaal tijdperk

Ouders stellen zich heel wat vragen over hoe ze het mediagebruik van hun kind best begeleiden. Met de intrede van de tablet en apps zien we dat kinderen op steeds jongere leeftijd gebruik maken van nieuwe media. Maar ook voor de opvoeding van jongeren worden ouders geconfronteerd met topics zoals  gaming, online seksualiteit en effectief opvoeden online. Heel wat professionals die ouders ondersteunen, zijn dan ook op zoek naar informatie rond mediagebruik en gepaste tools.

Digitale Week

De jaarlijkse studiedag van de Vlaamse Digitale Week staat daarom in 2015 in het teken van mediaopvoeding. De studiedag is gericht op professionelen die ouders willen ondersteunen in de begeleiding van hun kinderen op het vlak van nieuwe media. Hiernaast is er ook aandacht voor tips en goede praktijken m.b.t. het verhogen van de mediavaardigheden van de ouders zelf.

De studiedag is een gemeenschappelijk initiatief van LINC vzw, EXPOO, UC Leuven-Limburg en Mediawijs.be.

Onze bijdrage

De gesprekstafel over 'Seksualiteit online' zal verzorgd worden door Koen Baeten en Miet Timmers van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen. Zij zullen stilstaan bij de grote voordelen en de risico’s die de nieuwe media kunnen hebben m.b.t. het ontwikkelen van de seksualiteitsbeleving bij jongeren. In beide gevallen gaat het vaak om processen waarvan ouders (alsook de jongeren) zich niet bewust zijn. Het gesprek zal ook gaan over de mogelijkheden die ouders geboden/aangeleerd kunnen worden om preventief én curatief te handelen.

Meer weten?

De studiedag gaat door op donderdag 26 maart bij Kind&Gezin in Brussel. Het volledige programma en de mogelijkheid om in te schrijven vind je op de website van de Digitale Week.

Afbeelding 
Kleutermeisje maakt oefeningen op iPad
Focus 

© Kenniscentrum Gezinswetenschappen