
Persoonlijke netwerkversterking bij mensen in armoede
Onderzoek naar de betekenis van sociale steun en de rol van een sociaal netwerk leert ons dat een steunend sociaal netwerk een belangrijke beschermende factor is die onder meer de levenskwaliteit en de opvoeding ten goede komt.
De Vlaamse overheid wil meer inzicht krijgen in de kritische succesfactoren om tot de versterking van het informeel persoonlijk netwerk bij mensen in armoede te komen. Ze wil effectieve modellen om dat netwerk te versterken, identificeren.
Onderzoeksopzet en -doel
Dit onderzoek bracht netwerkversterkende modellen en initiatieven in kaart en voegde er het oordeel van ervarings- en praktijkdeskundigen en van beleidsmedewerkers aan toe.
Het project lijstte methodieken op uit de literatuur, rangschikte ze in 7 werkmodellen en liet ze vervolgens evalueren door mensen in armoede en professionele hulpverleners. In welke mate zijn bepaalde methodieken persoonlijk, duurzaam? Wat zijn sterktes, zwaktes en randvoorwaarden?
Einddoel was te komen tot concrete beleidsaanbevelingen, die onder meer aangeven hoe de inzet van netwerkversterkende methodieken ondersteund en uitgebreid kunnen worden.
Voorstelling en persartikels over het onderzoeksrapport
- Het tijdschrift VIEWZ publiceerde in sept 2019 het artikel 'Van buddy tot community' over dit project, geschreven door de onderzoekers.
- Tijdens de studie- en vormingsdag 'Van "buddy" tot "community": hoe kwetsbare netwerken versterken?', op donderdag 17 mei 2018, stellen we het onderzoeksraport voor en kan je via vormingsmodules ook kennismaken met de 7 werkmodellen
- Lees een samenvatting van het onderzoeksrapport
- Lees het volledige rapport
- Lees het persbericht dat we hierover verspreidden op 27 maart 2018
- Kristien Nys van het kenniscentrum en An Van Cauwenberghe van de afdeling Welzijn en Samenleving van het Departement WVG presenteren het onderzoek als een van de verhalen in het online jaarverslag 2018 van WVG.
Onderzoekers: Imane Kostet, Kristien Nys, Inge Verhaegen, Joris Van Puyenbroeck
Timing: januari 2017 – december 2017
