Racisme in het Belgische voetbal

In oktober 2016 verscheen het boek 'Vuile zwarte. Racisme in het Belgische voetbal' van Paul Beloy en Frank Van Laeken. In zijn boek vertelt Beloy dat het vormingspakket 'Ouders en clubs: één doel?!', ontwikkeld door Joris Lambrechts en Hans Van Crombrugge, een antwoord zou kunnen bieden op de bestaande vragen en problemen over racisme binnen jeugdvoetbal, op en naast het veld.

Naar aanleiding van de boekvoorstelling publiceerde De Morgen een uitgebreid interview met Beloy, samen met Anthony Mbachu, een voetballer met Nigeriaanse roots, en Cindy Van Sanden, ex-afgevaardigde van een ploegje 12-jarigen op Linkeroever. Een fragment uit het interview:

'Van Sanden: "En niet te vergeten: de ouders. Vaak zijn het de ouders die tijdens jeugdwedstrijden roepen en schelden. Het klinkt pedagogisch wat overtrokken, maar eigenlijk is er nood aan een vormingspakket voor ouders." Beloy: "En laat zo'n pakket nu net voorhanden zijn. Hans Van Crombrugge, hoofdlector pedagogiek in de opleiding Gezinswetenschappen, heeft een pakket samengesteld dat veel verder reikt dan racisme alleen. Maar de voetbalbond neemt dat pakket voorlopig niet over."'

Het volledige interview kun je hier lezen.

Paul Beloy, naast activist inzake non-discriminatie en oud-voetballen, ook een vroegere buurtgenoot van Hans Van Crombrugge, vroeg aan die laatste om ambassadeur van oudervormingen en stilte-dagen. Als pedagoog en voetbalvader zet hij daar graag mee zijn schouders onder.

Joris Lambrechts blijft de bijscholingen op maat voor jeugdsportclubs en ouders aanbieden. Meer informatie vind je hier.

Hans Van Crombrugge
Contact 
Hans Van Crombrugge

Telefoon: 02/240.68.40
E-mail: hans.vancrombrugge@odisee.be
Locatie: Campus Schaarbeek

© Kenniscentrum Gezinswetenschappen