Afbeelding 
Ouder koppel op hangmat

Seksualiteit in woonzorgcentra

Seksualiteit en intimiteit zijn ook op latere leeftijd belangrijke thema’s in ons leven. Toch is het niet vanzelfsprekend om ze een plaats te geven in een woonzorgcentrum. Medewerkers weten vaak niet hoe te reageren.

Gemotiveerd vanuit deze vaststellingen werkten studenten en docenten van de opleiding Psychosociale Gerontologie van Odisee, onder leiding van onderzoekster Ellen Van Houdenhove en docente Els Messelis, samen met Jan Van Velthoven en studiebureau ‘JVV Q in Zorg’ aan een onderzoek bij Vlaamse woonzorgcentra. Ze wilden in kaart brengen hoe deze medewerkers omgaan met seksualiteit en intimiteit bij ouderen.

Onderzoeksvragen

  • Is er een beleid in het eigen woonzorgcentrum rond seksualiteit en intimiteit bij bewoners?
  • Krijgt men ondersteuning?
  • Heeft men behoefte aan vorming rond deze thema’s?

Verloop van het onderzoek

In de loop van 2015 werden 766 Vlaamse woonzorgcentra gecontacteerd met het verzoek een vragenlijst te verspreiden bij hun medewerkers. In totaal vulden 393 medewerkers de vragenlijst in rond attitudes tegenover en manier van omgaan met seksualiteit en intimiteit van bewoners.

De resultaten vonden al hun weg in verschillende media:

  • 'Handboek voor rusthuizen: hoe omgaan met seksualiteit': artikel in Het Nieuwsblad in de beginfase van het onderzoek, op vrijdag 05/04/2015 (zie de Downloads aan de rechterkant)
  • 'Seks in rusthuizen nog altijd pure science fiction': artikel in Het Belang van Limburg, op 30/04/2015
  • 'Seksualiteit in het woonzorgcentrum. Taboe nog lang niet doorbroken': artikel door Ellen Van Houdenhove, Els Messelis en Jan Van Velthoven op Sociaal.Net, op 24/03/2016
  • 'Seksualiteit in woonzorgcentra blijft taboe': artikel in De Standaard op 30/03/2016

In een aanverwant project schreven Ellen Van Houdenhove, Els Messelis en Jan Van Velthoven reeds een boek over grensoverschrijdend gedrag van hulpverleners naar zorgvragers toe: 'Seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg'.

Afbeelding 
Ouder koppel op hangmat
Focus 

© Kenniscentrum Gezinswetenschappen