Afbeelding 

Studiedag: Iedereen veilig online

De rol van ouders en leerkrachten in mediagebruik van jongeren

Voor veel jongeren speelt een belangrijk deel van hun leven zich online af. Volwassenen kunnen hen hierin ondersteunen, bijvoorbeeld in het leren omgaan met online risico’s of in het mee helpen zoeken naar oplossingen als er een probleem is. Maar hoe pakken zij dit best aan? Ouders, maar ook leerkrachten en andere opvoeders, kampen met vragen en uitdagingen op dit vlak.

>> U kunt de powerpoints over het Jongeren Online!-project downloaden, de powerpoint van de Gezinsbond over Veilig Online, en de powerpoint van Child Focus.

>> Alle persaandacht, het lespakket voor leerkrachten en het onderzoeksrapport 'Jongeren Online!' verzamelden we op de projectpagina voor u.

Tijdens deze studiedag gingen onderzoek en praktische ondersteuning hand in hand. In de voormiddag was de eerste presentatie gewijd aan de onderzoeksresultaten van ons project ‘Jongeren Online!’. Op basis van dit onderzoek werd een lespakket ontwikkeld voor leerkrachten uit de eerste graad middelbaar onderwijs.

Tijdens de tweede presentatie werd het nieuwe vormingsaanbod ‘Veilig Online’ van de Gezinsbond voorgesteld, en werd het vormingsaanbod van de Child Focus Academy toegelicht. De Gezinsbond biedt sinds 2007, in samenwerking met Child Focus, de vorming ‘Veilig Online’ voor ouders aan. Het vormingsaanbod werd afgetoetst bij kansengroepen en volledig vernieuwd op basis van hun bemerkingen. Het bestaat nu uit interactieve videotools die in vijf thematische modules aangeboden worden.

In de namiddag kon u zelf kennismaken met het vernieuwde vormingsaanbod ‘Veilig Online’ en met het lespakket dat ontwikkeld werd voor leerkrachten uit de eerste graad middelbaar onderwijs. De workshops worden begeleid door de vormingswerkers van de Gezinsbond en door Griet Frère van de lerarenopleiding Odisee, de ontwikkelaar van het lespakket.

Programma

9u30   Onthaal met koffie

10u     Verwelkoming

10u10  Presentatie van de onderzoeksresultaten en het lespakket ‘Jongeren Online!’ door Katrien Symons en Koen Ponnet

11u30  Presentatie:

  • verloop project ‘Veilig online voor iedereen’ door Astrid Van Roy en Michael Op de Beeck van de Gezinsbond
  • toelichting vormingsaanbod van de Child Focus Academy door Nadège Bastiaenen

12u15  Voorstelling van de vijf nieuwe vormingsmodules van ‘Veilig Online’

12u30  Toespraak Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits

>> U kunt het ondezoeksrapport en het lespakket ‘Jongeren Online!’ hiernaast downloaden
 

12u40  Lunch (saladebuffet met brood)

13u30  Eerste workshop, module naar keuze

14u30  Tweede workshop, module naar keuze

15u20  Netwerkreceptie

 

© Kenniscentrum Gezinswetenschappen