Wetenschapsfestival Je Kun(s)t het!

Op zondag 27 november 2016 was iedereen welkom op het gratis Wetenschapsfestival "Je kun(s)t het" in Muntpunt te Brussel, tijdens één van de vele workshops, lezingen, bewegingssessies, debatten en tentoonstellingen op de dag van de wetenschappen. Wetenschappers van hogeschool Odisee en KULeuven waren die dag present om jong en oud te laten proeven van kunstige wetenschappen: met aandacht voor STEM (wetenschappen of Science, Techniek, Engineering en wiskunde of Mathematics), maar evenzeer met een breed pallet aan sociaal-wetenschappelijk onderzoek.

Programma

Ons aanbod richtte zich tot jong en oud. Voor de kinderen waren er kinderworkshops met veel kunst, wetenschap en beweging. Intussen kon iedereen mee debatteren over de rol van kunst en wetenschap en kon je een bezoek brengen aan onze kunstige tentoonstellingen.

Het volgende aanbod werd verzorgd door onderzoekers van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen:

 • Jong met een hart voor familie
  Hoe kijken jongeren van vandaag naar hun gezin? En wat voor gezin dromen ze voor zichzelf? Met die vragen in het achterhoofd schreef het Kenniscentrum Gezinswetenschappen het boek ‘Jong met een hart voor familie’, waarin we verschillende thema’s uit de leefwereld van jongeren aan bod laten komen. Leerlingen uit de kunstacademie Sint-Lucas gingen ook met die thema’s aan de slag, je kan hun resultaten op deze tentoonstelling bewonderen!
  Meer informatie over het project: Jong met een hart voor familie

 • Awel, ik ben in de war door de scheiding van mijn ouders
  Awel luistert naar alle kinderen en jongeren met een vraag, een verhaal of een probleem. Scheiding en wat daarna... is een thema dat zeer vaak terugkeert. We onderzochten wat kinderen allemaal bezighoudt in deze moeilijke periode en waar ze sterker van worden. Claire Wiewauters won met deze lezing voor kinderen de derde plaats van de Wetenschapsbattle!
  Meer informatie over het project: Awel, ik ben in de war door de scheiding van mijn ouders

 • Prisma in mantelzorg (4-99 jaar)
  Het PRISMA-project onderzoekt hoe mensen die meer dan gewoon zorg dragen voor anderen, geholpen kunnen worden. We onderzoeken hoeveel tijd mensen investeren, hoe zwaar ze belast zijn of juist kracht vinden in de mantelzorg. In de workshop kan jong en oud de vragenlijst eens uitproberen, en kijken hoe de automatische scoring werkt. De deelnemers kunnen ook spelenderwijs leren hoe mensen in diagnostiek via eenvoudige statistiek met elkaar vergeleken worden. (doorlopend, zonder inschrijvingen)
  Meer informatie over het project: Prisma: draagkracht en draaglast van mantelzorgers

 • Mijn vrije tijd, mijn vrijheid!(?)!
  Laat in dit debat je stem horen over vrije tijd. Moeten jongeren zelf hun vrijetijdsactiviteiten kunnen kiezen? Moeten jongeren zelf kunnen beslissen waar en met wie ze hun vrije tijd doorbrengen? Staan ouders en begeleiders mee op de ‘vrijetijdskaart’ van jongeren? Welke rol kunnen en mogen ze daarin spelen? Kortom, ontdek en teken als jongere mee de vrijetijdskaart(en) van jongeren.
  Meer informatie over het project: Ouders en jeugdwerk

 • Zoals het klokje thuis tikt
  Hotel Mama, boemerangkinderen, kangoeroewonen… Onder één dak wonen met je volwassen kinderen, voor steeds meer gezinnen is dit – al dan niet tijdelijk - de beste oplossing. Maar hoe pak je dat best aan? In deze multimediale tentoonstelling leer je meer over de architectuur, de uitdagingen en de valkuilen van meergeneratiewoningen
  Meer informatie over het project: Zoals het klokje thuis tikt

Alle informatie over het programma en over de inhoud van de workshops, tentoonstellingen kun je op www.jekunsthet.be nog eens bekijken.

© Kenniscentrum Gezinswetenschappen