Afbeelding 
Dag van de wetenschap 22 november 2015

Wetenschapsfestival 'Je kun(s)t het' in BRONKS

Het Wetenschapsfestival werd helaas geannuleerd, als gevolg van de veiligheidsmaatregelen genomen door de overheid.

Het Kenniscentrum Gezinswetenschappen nodigt u van harte uit in de wondere wereld van het gratis Wetenschapsfestival 'Je kun(s)t het' op zondag 22 november 2015. Onze onderzoekers/docenten verzorgen meerdere van de vele workshops, lezingen, debatten en tentoonstellingen op deze dag van de wetenschappen voor jong en oud.

Programma

Mijn papa heeft autisme (doorlopende workshop door oud-studente Gezinswetenschappen Anneliese Van Gool):
Niet-autistische kinderen van een ouder met autisme begrijpen vaak niet wat er gebeurt, voelen zich verantwoordelijk en/of schuldig. Aan de hand van het verhaal van Liesje en tante poes leren kinderen wat autisme allemaal kan betekenen en vooral dat het niet aan hen ligt. In deze workshop gaan kinderen zelf aan de slag met het werkboekje, waarin ze kunnen tekenen en schrijven over hun eigen situatie.

PRISMA (doorlopende workshop door Joris Van Puyenbroeck):
Het PRISMA-project onderzoekt hoe mensen die meer dan gewoon zorg dragen voor anderen, geholpen kunnen worden. We onderzoeken hoeveel tijd mensen investeren, hoe zwaar ze belast zijn of juist kracht vinden in de mantelzorg . In de workshop kan jong en oud de vragenlijst eens uitproberen, en kijken hoe de automatische scoring werkt. De deelnemers kunnen ook spelenderwijs leren hoe mensen in diagnostiek via eenvoudige statistiek met elkaar vergeleken worden.

Van werken en spelen naar de was en de plas (doorlopende workshop door Simonne Vandewaerde):
Wat doet je vader thuis? Doet hij de was en de plas of gaat hij vooral met je sporten en spelen? Maakt hij het avondmaal  klaar of doet je mama dat altijd? Graag bekijk ik deze verschillende ‘vaderbeelden’ samen met jullie.  Want die vaders van nu die doen niet helemaal dezelfde dingen thuis   dan de vaders van jullie vaders (de opa’s dus). Vind je dit wel interessant? Kom dan naar de workshop!

Je plek vinden in 2 huizen (doorlopende workshop door Claire Wiewauters):
Als ouders uit elkaar zijn wonen kinderen in 2 huizen. Recent onderzoek laat zien dat kinderen gemiddeld 5 à 6 ‘verhuisbewegingen’ maken per maand.  De overgang tussen 2 huizen vergt energie en zorgt voor wisselstress. Een moeilijke evenwichtsoefening voor kinderen.  Wij gaan op zoek wat kan helpen !

Jong met een hart voor familie (tentoonstelling van afbeeldingen die ook in dit boek verschijnen):
Hoe kijken jongeren van vandaag naar hun gezin? En wat voor gezin dromen ze voor zichzelf? Met die vragen in het achterhoofd schreef het Kenniscentrum Gezinswetenschappen het boek ‘Jong met een hart voor familie’, waarin we verschillende thema’s uit de leefwereld van jongeren aan bod laten komen. Leerlingen uit de kunstacademie Sint-Lucas gingen ook met die thema’s aan de slag, je kan hun resultaten op deze tentoonstelling bewonderen!

Mijn vrije tijd, mijn vrijheid!(?)! (Debat o.l.v. Kristien Nys en Evelyn Morreel):
Laat in dit debat je stem horen over vrije tijd. Moeten jongeren zelf hun vrijetijdsactiviteiten kunnen kiezen? Moeten jongeren zelf kunnen beslissen waar en met wie ze hun vrije tijd doorbrengen? Staan ouders en begeleiders mee op de ‘vrijetijdskaart’ van jongeren? Welke rol kunnen en mogen ze daarin spelen? Kortom, ontdek en teken als jongere mee de vrijetijdskaart(en) van jongeren.

Praktisch

Het wetenschapsfestival gaat door op 22 november van 14u tot 17u in kunstencentum BRONKS, Varkensmarkt 15-17 te Brussel. De toegang is gratis (maar voor sommige activiteiten, niet door HIG georganiseerd, wordt er gewerkt met inschrijvingen). Meer info vindt u op de website van 'Je kun(s)t het'.

© Kenniscentrum Gezinswetenschappen