Studienamiddag: ‘Ouders & clubs: 1 doel?!’ 20 september 2013

Ouderbetrokkenheid stimuleren in jeugdsport.
Hoe kunnen jeugdsportclubs en ouders samen de talenten van jonge spelers ontwikkelen en hun spelplezier vergroten?

Voorstelling van het educatief pakket dat we ontwikkelden om ouderbetrokkenheid te stimuleren in jeugdsport.

Ouders komen vaak met andere verwachtingen aan het veld dan hun sportende kinderen. Soms hopen ze dat hun kinderen het goed doen omdat zij zelf nooit succesvol waren. Of ze willen dat hun kinderen alle kansen benutten die ze zelf nooit kregen. Andere ouders zoeken roem en glorie via hun talentvolle spruit. De ambities van de ouders overstijgen al eens deze van hun kinderen, tot een punt waarop kinderen meer uit plicht aan sport doen dan voor het plezier.

Jeugdsportclubs kunnen ouders helpen inzien wat hun motivatie is en hoe deze de prestaties en het spelplezier van hun kind beïnvloedt. En vooral hoe ze ook langs het sportveld hun ouderrol kunnen opnemen, door het verstevigen van hun competenties als coach en supporter.

Het Kenniscentrum Gezinswetenschappen ontwikkelde voor jeugdsportclubs een vormingspakket waarmee de clubs zelf een ouderwerking kunnen opstarten.

Bijdragen:

  • “Opvoeding in en door sport” door prof. dr. Albert Buisman
  • “Van moetivatie tot motivatie in jeugdsport” door prof. dr. Maarten Vansteenkiste
  • Aan de slag met het vormingspakket voor jeugdsportclubs door Joris Lambrechts
  • Panelgesprek met Peter Maes, Frans Meeuwens, Freddy De Nert, Jochen Perck, Ariël Jacobs, Hannes Van Der Bruggen en Rudi Vossen.
    Moderator: Alain Coninx

Ben je overtuigd? En wil je zelf aan de slag in jouw club?

Bekijk dan ons aanbod van vorming op maat, of neem contact met ons op

 

Dit vormingspakket is een van de resultaten van het onderzoek 'Ouders en jeugdsport: geen kinderspel. Opvoedingsondersteuning voor ouders in jeugdsportclubs', uitgevoerd door Joris Lambrechts en Hans Van Crombrugge.

Deze studiedag werd erkend door VFV / KBVB als bijscholing voor de trainers die in het bezit zijn van een UEFA-B, UEFA-A, UEFA-A Elite Youth en UEFA-Pro diploma en levert 3 licentiepunten op met het oog op het vernieuwen van hun UEFA-licentie.

 

© Kenniscentrum Gezinswetenschappen