Afbeelding 

Studiedag 'Zoals het klokje thuis tikt'

Onder één dak wonen met je volwassen kinderen, voor steeds meer gezinnen is dit – al dan niet tijdelijk - de beste oplossing. Daar komt wel een en ander bij kijken… Hoe pak je dat best aan? Is het beleid wel klaar voor deze woonvormen? Wij onderzochten de uitdagingen, én de valkuilen.

  • Op vrijdag 13 mei, in aanloop naar de Internationale Dag van het Gezin, stelden we de resultaten voor van ons onderzoeksproject 'Samenhuizen van volwassen kinderen met hun ouders'. Die lees je na in ons boek 'Zoals het klokje thuis tikt'.
  • Daarnaast maak je kennis met het boek 'Generaties onder één dak'. Daarin vinden gezinnen die zelf de stap willen zetten naar intergenerationeel samenwonen, een antwoord op al hun vragen.
  • De tentoonstelling 'Zoals het klokje thuis tikt' toont ontwerpen van meergeneratiewoningen van architectenbureaus (a2o, stramien, lava en BURO II & ARCHI+I) en van studenten architectuur van de UHasselt (Marie Moors, Yente Awouters, Katrien Vankrunkelsven, Sander Lambrix, Lore Van de Can en John Silvertand).
  • Bekijk hier het filmpje over de studiedag en de boeken.

Het onderzoeksproject, het boek 'Zoals het klokje thuis tikt' en de studiedag kwamen tot stand in samenwerking met Kenniscentrum Woonzorg Brussel

Meer dan Hotel Mama

‘Samenhuizen’ van ouders met hun volwassen kinderen kent verschillende vormen. Er zijn kinderen die blijven in ‘Hotel Mama’, en er zijn kinderen die tijdelijk terugkeren, bijvoorbeeld na een relatiebreuk. Als je eigen ouders ouder worden, kan het handig zijn om (opnieuw) een huis te delen, of je huis op te splitsen in twee eenheden. Als je kind een beperking heeft en volwassen wordt, kan samenhuizen een optie zijn… of een noodzaak.

Twee boeken

Onderzoekers van het Kenniscentrum​ Gezinswetenschappen (Odisee) maakten samen met partners een analyse van verschillende vormen van ‘samenhuizen’ van ouders met volwassen kinderen. We gaan in op de uitdagingen en we doen concrete aanbevelingen om dit te ondersteunen en te optimaliseren. We richten ons zowel tot het beleid, ontwerpers, gezinsbegeleiders als tot gezinnen zelf.

► Deze resultaten verschenen in het boek 'Zoals het klokje thuis tikt', onder redactie van Dirk Luyten, Kathleen Emmery en Eline Mechels, uitgegeven door Garant.

Onderzoekster en docente Miet Timmers ging, samen met studenten Gezinswetenschappen (Odisee), praten met een twintigtal families die al in een meergeneratiewoning wonen of die dat overwegen. Zij schreef een praktijkboek met concrete tips, over de herinrichting van de woning, de financiële kant, hoe zorgen voor elkaar… Ook hulpverleners die met woonvragen te maken krijgen, vinden er inspiratie in.

► Het boek 'Generaties onder één dak. Succesvol samenwonen in een kangoeroe-, zorg en meergeneratiewoning’ verscheen eveneens bij Garant.

Op onze studiedag 'Zoals het klokje thuis tikt' stelden we deze twee publicaties voor en gingen we in debat over de thematiek en de beleidsuitdagingen. Een aantal aspecten diepten we verder uit in vier workshops.

 

Programma

De beschikbare presentaties kunt u hiernaast downloaden.

9u         Onthaal met koffie

9u30      Verwelkoming door Tanja Nuelant, studiegebieddirecteur opleiding Gezinswetenschappen en Psychosociale Gerontologie

9u40      Inleiding door Bianca Debaets, Brussels Staatssecretaris bevoegd voor Gezondheid, Welzijn, Gezin en Gelijke Kansen

10u       Situering van het fenomeen door Dirk Luyten, onderzoeker Kenniscentrum HIG; en zelfstandig adviseur studio beleid; en Edith Lodewijckx, Studiedienst Vlaamse Regering

10u45    Pauze

11u        Behoeften, wensen en noden van bewoners in een meergeneratiewoning door Miet Timmers, gastdocent Gezinswetenschappen en projectcoördinator Generatielink

11u25    Ontwikkelingen in Brussel door Luc Lampaert, medewerker alternatieve woonvormen Kenniscentrum Woonzorg Brussel

11u40    Ontwikkelingen in Vlaanderen door Kathleen Emmery, coördinator Kenniscentrum HIG

11u55    Debat over beleidsuitdagingen, gemodereerd door Mark Trullemans, met:

13u       Lunch

14u       Keuze uit 4 workshops

15u45   Netwerkmoment en receptie

Workshops

  1. Zorg, draaglast en draagkracht

Wat als zorg de motivatie is om samen te wonen? Hoe krijgt men draaglast en draagkracht in kaart? Welke uitdagingen biedt dit voor familierelaties?
Met auteurs Joris Van Puyenbroeck en Veerle Draulans, met moderator Dirk Luyten en met ervaringsdeskundige Anja De Greve (woont zelfstandig met een beperking en voorheen in een mantelzorgsituatie thuis).

  1. Ruimtelijke aspecten

Welke ruimten wil/kan men delen? Hoe kunnen architecten hierop inspelen?
Met auteurs Tomas Liekens en Luk Jonckheere, met moderator Luc Lampaert, en met ervaringsdeskundige Koen Knevels.

  1. Afspraken maken

Welke afspraken (over zorg, financiën,…) kan men maken wanneer men gaat samenwonen? Wat als het samenwonen stopt?
Met auteurs Miet Timmers en Sabine Thielemans, met moderator Herwig Teugels en met ervaringsdeskundigen Hilda Claes en Natalie Vastmans (moeder en dochter die in een kangoeroewoning wonen).

  1. Hoe naar een evenwichtige ouder-kindrelatie bij samenwonen?

Hoe geeft men vorm aan de ouder-kind-relatie in Hotel Mama of wanneer de zorg omkeert?
Met auteurs Evie Kins en Luc Van de Ven, met moderator Kathleen Emmeryen met ervaringsdeskundige Claire Wiewauters (ervaring met boemerangkinderen).

 

© Kenniscentrum Gezinswetenschappen