Claire Wiewauters
Contact 
Claire Wiewauters

Telefoon: 02/240.68.40
E-mail: claire.wiewauters@odisee.be
Locatie: Campus Schaarbeek

Claire Wiewauters is master in de pedagogische wetenschappen, gezins- en orthopedagogiek.

 

Voor het kenniscentrum verzorgde ze verschillende jaren een bijscholing gebaseerd op haar boek 'Een week mama, een week papa? Wat kinderen echt nodig hebben bij scheiding', uitgegeven bij Lannoo in 2014.

Ze werkte mee aan het onderzoek 'Awel, ik ben in de war door de scheiding van mijn ouders', een kwalitatieve analyse bij deze hulplijn van de gesprekken van kinderen en jongeren over de scheiding van hun ouders.

Sinds 2018 geeft ze een bijscholing die meer aandacht heeft voor scheidingstrajecten waarin het kind vast komt te zitten in conflicten tussen de ouders en/of het contact met één van de ouders (dreigt) te verliezen: 'Kinderen verst(r)ikt in verbinding. Gewone en moeizame aanpassing van kinderen bij scheiding'. In het voorjaar van 2019 gaf ze ook een vorming in verband met 'Omgaan met kinderen en jongeren uit (vecht)scheidingssituaties' in het Vormingscentrum Guislain te Gent.

In 2018-2019 coördineert ze, samen met Stephanie Maes, het onderzoek (V)echtscheidingen en bezoekruimtes (CAW), en begeleidt ze ook een projectgroep in het tweede jaar Gezinswetenschappen over dit onderwerp.

Over contactbreuk tussen ouders en kinderen na scheiding schreef ze enkele artikels en kwam ze ook verschillende keren als expert aan het woord  in de media.

Van 2017 tot 2019 was ze samen met Dirk Geldof co-promotor van het PWO-project 'Veerkracht ondersteunen bij ouders en kinderen van vluchtelingengezinnen'. Dit resulteerde in de publicatie van 'Veerkracht in beweging. Dynamieken van vluchtelingengezinnen versterken.'.

In 2019 verscheen 'Wortelen in Nieuwe Aarde. Vertelkaarten over Vertrekken en Aankomen', een kaartspel en methodiek die helpen om in gesprek te gaan met vluchtelingenkinderen. Hierover geeft ze dit najaar enkele bijscholingen.

Sinds 2 september 2019 is ze co-promotor van het onderzoek naar gezinshereniging van erkende vluchtelingen en subsidiair beschermden.

Daarnaast verzorgde ze de lezingenreeks ‘Mag ik triest zijn?’, in het kader van het project ‘Gevaarlijk Jong’.

Voordien was ze actief in de hulpverlening, bij de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie van Gasthuisberg Leuven, bij het MPI Ave Regina te Lovenjoel, de vzw ZIT STIL te Antwerpen. Ze was ook zelfstandig psychotherapeut en supervisor van teams.

 

Lijst van publicaties

(foto: Pure Image)

 

© Kenniscentrum Gezinswetenschappen