Afbeelding 
Aziatische man met wuivend kind

Denkdag ‘Veerkracht ondersteunen bij ouders en kinderen van vluchtelingengezinnen’

De inschrijvingen voor deze denkdag zijn afgesloten.

In ons PWO-project ‘Veerkracht ondersteunen bij ouders en kinderen van vluchtelingengezinnen’ onderzoeken we de noden en behoeften, maar vooral ook de kracht van asielzoekende en gezinnen op de vlucht. 

We leerden veel...

De afgelopen maanden zijn we gaan praten met ouders en kinderen van gezinnen uit Afghanistan, Irak en Syrië. We hoorden pakkende verhalen, maar ook getuigenissen over wat deze gezinnen hielp om hun kracht terug te vinden. We hoorden ook leerkrachten en hulpverleners uit opvang en welzijn. We hebben enorm veel geleerd, over wat werkt om de veerkracht van deze gezinnen te versterken, en ook over wat minder goed aanslaat.

Samen nadenken

Nu is het tijd voor een volgende stap. We willen graag onze inzichten delen met mensen die in drie sectoren actief bezig zijn met de begeleiding van asielzoekende en vluchtelingengezinnen: in de collectieve of individuele opvang, in welzijnsorganisaties en in onderwijs. Dat kan als professional, maar ook als vrijwilliger. Hoe kunnen we de inzichten uit ons onderzoek concreet vertalen naar en toepassen op de werkvloer? Hoe kan de begeleiding van deze gezinnen vanuit deze verschillende hoeken beter geïntegreerd worden? En hoe kunnen wij daar een ondersteunende rol in spelen?

Op deze denkdag brainstormen we samen over concrete aanpassingen en aanvullingen op de werkvloer, en hoe we hier via ons project aan tegemoet kunnen komen. 

Programma

  • Voorstelling van onze bevindingen uit de gesprekken met ouders, kinderen en hulpverleners, door Mieke Groeninck
  • Het belang van het inbrengen van de stem van kinderen en de methodiek van Tree of Life, door Claire Wiewauters en Kaat Van Acker
  • Opdeling in drie werkgroepen, per domein, opvang, welzijn, onderwijs, om ervaringen en ideeën binnen dit domein met elkaar te delen. Bij de inschrijving kan je aanstippen bij welke werkgroep je wil aansluiten.
  • interdisciplinaire werkgroep(en) zoeken we naar meer integratie van de drie domeinen aan de hand van concrete cases. 

Inschrijven

De inschrijvingen voor deze denkdag zijn afgesloten.

 

[Beeld: Pxhere]

Datum 
vrijdag, 7 december, 2018 - 09:00 tot 16:00
Organisatie 
Afbeelding 
Aziatische man met wuivend kind
Contact 
Mieke Groeninck

Telefoon: 02/240.68.40
E-mail: mieke.groeninck@odisee.be
Locatie: Campus Schaarbeekl

© Kenniscentrum Gezinswetenschappen